Birgit Nilsson hyllas med en egen bakelse och pralin - The Birgit Nilsson Prize

The legendary Swedish dramatic soprano Birgit Nilsson established a foundation for a prize to be awarded for outstanding achievement in opera and concert.

Birgit Nilsson

Birgit Nilsson hyllas med en egen bakelse och pralin

I år, när Birgit Nilsson skulle fyllt 100 år, får hon sin egen bakelse och pralin. Dessa är skapade av operasångaren Rickard Söderberg som också vunnit tävlingen Hela kändis-Sverige bakar 2015 och dessertmästaren Joel Lindqvist som fått utmärkelser för sitt arbete med desserter. Skapelser kommer att serveras för första gången i samband med The Birgit Nilsson Prize Award i Stockholm den 11 oktober.Det är många som älskade Birgit Nilsson, i Sverige och i övriga världen. Minnet av henne och hennes sång får beundrare att manifestera hennes storhet i olika former. För operasångaren tillika amatörkonditorn Rickard Söderberg var det självklart att använda alla sina talanger för att ge uttryck för några av Birgit Nilssons karaktäristika, hennes globala storhet i kombination med hennes lokala förankring i den skånska myllan. Det blev en bakelse och en pralin.

  • Det är en närmast obeskrivlig ära att få vara en liten del av att fira Birgit Nilsson och jag kan inte tänka mig något vackrare sätt än med en dessert. Dessert och opera har mycket mer gemensamt än man kan tro, säger Rickard Söderberg och fortsätter.
  • Man kan njuta dem utan att veta något om vad det är, så länge man har öppet hjärta och öppet sinne. Röst och smak går direkt in i vår märg och vi kan tillåta oss att frossa i dess alla nyanser och facetter. När det är som bäst är det som att tiden stannar, säger Rickard Söderberg.

Rickard Söderberg kallar sig själv för lekmannabagare och i detta skapande har han haft sin vän, dessertexperten Joel Lindqvist som partner. Deras skapelse bygger på Birgit Nilssons egen berättelse, om hur hon dagen innan sin viktiga audition i Stockholm låg hemma i betlandet och arbetade. Birgits övertygelse att man måste ha fötterna i myllan för att kunna sjunga Wagner är något hon själv ofta nämnde som förklaring till sitt arbete och sin gärning.
Rickard Söderberg och Joel Lindqvist, en operasångare och en dessertkock, båda är väl etablerade och ansedda, tänjer gränser och är djärva inom sina respektive områden. Kanske har de skapat en klassiker som kommer att få uppmärksamhet och livslängd som anstår en operasångerska av Birgit Nilssons kaliber.
Bakelsen och pralinen innehåller ingredienser som kan förknippas med Birgit Nilssons liv och preferenser. Bakverken kommer att premiärserveras vid prisceremonin till Birgit Nilsson Prize Award i samband med hyllandet av årets pristagare operasångerskan Nina Stemme.

  • De som har provsmakat desserterna tror att de kommer att bli klassiker och med smaker lika odödliga som minnet Birgit Nilssons röst, sång och gärning. Innehåll och recept avslöjas i oktober, säger Joel Lindqvist.

Andra viktiga historiska personer som tidigare fått ge namn åt bakelser är Napoleon och kung Gustav II Adolf. En som fått ge namn åt en pralin är ingen mindre än Mozart, Mozart-kugeln.
Bakelsen till Birgit Nilsson minne heter ”La Nilsson 100” och pralinen heter ”La Nilsson”.

OM RICKARD SÖDERBERG OCH JOEL LINDQVIST
Rickard och Joel bor i Skåne, några kvarter från varandra. Det upptäckte Rickard när han vunnit hela Sverige bakar och Joel vann i Dessertmästarna. Rickard tog kontakt med Joel och bad honom ordna menyn till hans 40-årskalas. Rickard önskade att Joel skulle vara sitt vildaste och mest underbara. Det blev en middag med bara desserter på olika teman. Detta projekt förstärkte vänskapen.

Idén till bakverk för att hylla Birgit Nilsson väcktes i samband med att Rickard är en hängiven beundrare av Birgit Nilsson. Det blev mycket resonemang om Birgit, hennes musik, hembygd och passioner för musik och det jordnära. Och när detta skulle översättas i bakverk var det Joels partiska kunskaper som förverkligade hans och Rickards visioner om vad som skulle kunna representera Birgit Nilsson. De lanserade sin idé och Birgit Nilsson Foundation var glada för ännu ett sätt att hylla Birgit Nilsson. Resultatet blev två olika sötsaker, en bakelse och en pralin.
Rickard Söderberg studerade vid OperaAkademiet i Köpenhamn och har gjort en lång rad titelroller i Mozart och barockoperor, såväl som exempelvis Wagners Niebelungens Ring, Parsifal, Mästersångarna och Flygande Holländaren. Rickard Söderberg är idag lika uppmärksammad för sin sång som för sin aktivism och sitt engagemang i samhällsdebatten, något han plockat med sig in i rampljuset via medverkan i folkkära program som Sommar i P1, Körslaget, Let’s Dance och Melodifestivalen. 2016 vann han dessutom tidningen QX pris som årets HBT-person och ledde det mycket uppskattade ”Gatans kör” på SVT. 2018 reste han land och rike runt med sin egen föreställning “Gaytenor”, släppte albumet “it’s a sin”, samt gjorde internationell succé med den nyskrivna kantaten “Bögtåget”, som bland annat uppmärksammades av The Guardian, Der Spiegel och BBC. Han vann Hela Sverige bakar 2015.
Joel Lindqvist är webdesignern som efter ett år bakom skrivbordet, 2002 utbildade sig till kock. Efter några år i varmkök skiftade han till bagerier och desserter. Webdesigner och kock har en del gemensamt, t ex design, färg och kommunikation, tycker Joel. Han har vunnit flera tävlingar och driver idag konditoriet Mat- och chokladstudion i Malmö där han bjuder på säsongsbaserade godsaker som lagats till av det som levererats av lokala producenter. Han har glassfabriken Nordic Fauna Ice Cream i Kräftriket nära Brunnsviken Stockholm. Joel brinner för ekologi och för att desserten ska vara en naturlig del i måltiden. Han vill få människor att njuta och uppleva nya smaker. Lätthet, lekfullhet, fräschör och säsong är hans ledord. Joel delar med sig av det han gör genom att vara generös med recepten han skapar. Hemligheter är inte Joels grej, då driver man inte branschen, och det vill han göra. Hans bok Dessertrevolution (Jordnära desserter i samklang med naturen) som han gjorde för två år sedan har just sålt slut.

MER INFORMATION:
Caroline Knutsson-Hall, Prat PR
mobil: 0735-17 35 00
caroline.knutsson-hall@prat.se

OM THE BIRGIT NILSSON PRIZE
Prissumman på en miljon US dollar gör Birgit Nilsson Prize det största priset som delas ut inom klassisk musik. Det delas ut vartannat eller vart tredje år för enastående prestationer inom opera-
/konsertområdet till en aktiv sångare (inom området opera, konsert, oratorium eller sång); en aktiv dirigent (inom opera eller konsert); en institution med en enastående meritlista inom opera eller konsertmusik, såsom en orkester, en kör; eller ett operakompani (under förutsättning att uppsättningen är en enastående produktion som är uppsatt i kompositörens anda). Priset hedrar artister som har uppnått och bibehållit högsta konstnärliga nivå – dokumenterat genom framträdanden under en lång tid som troget följt kompositörens intentioner – och som bidragit till att denna konstart består. Dessa artister har bidragit med ett kapitel till musikhistorien och deras insatser kan förväntas bestå i framtiden.

Birgit Nilsson Foundation instiftades av den svenska, dramatiska sopranen Birgit Nilsson mot slutet av sin makalösa, långa och framstående karriär. Stiftelsens syfte är uteslutande att arbeta med detta pris. Birgit Nilsson var mycket bekymrad över den allmänna nedgången i kulturella värderingar, i synnerhet de sänkta kvalitetskraven inom operavärlden. Hon hade själv upplevt fler svårigheter i början av sin karriär än allmänheten känner till. Att övervinna dessa svårigheter motiverade henne och bidrog till hennes framtida framgångar. Förutom att hedra stora artister och konstnärskap hoppades hon även att detta pris skulle inspirera unga artister att fortsätta att kämpa för att nå sin fulla potential genom att planera sin karriär på lång sikt och bevara konstformen.

Detta är fjärde gången som priset delas ut. Birgit Nilsson valde personligen den första pristagaren, Plácido Domingo, som fick priset år 2009. De andra och tredje pristagarna, dirigenten Riccardo Muti 2011 och Wienfilharmonikerna 2014, valdes av en framstående internationell jury av klassiska musikexperter från de viktigaste länderna där Birgit Nilsson var mest verksam under sin karriär. Jurymedlemmarna utses av och arbetar med Birgit Nilsson Foundations styrelse. De sitter i tre år och har varit desamma 2011, 2014 och 2018. De är:

  • Tyskland: Eva Wagner-Pasquier, tidigare konstnärlig ledare för festspelen i Bayreuth
  • Sverige: Bengt Hall, tidigare chef för Malmö Operan och tidigare vd för Kungliga Operan
  • Storbritannien: Rupert Christiansen, operarecensent på Daily Telegraph och medlem i Editorial Board of OPERA
  • USA: Speight Jenkins, tidigare vd för Seattleoperan
  • Österrike: Clemens Hellsberg, tidigare ordförande för Wienfilharmonikerna

Filosofin bakom the Birgit Nilsson Prize är att föreviga Birgit Nilssons arv och den svenska operatraditionen genom att hedra dagens framstående, aktiva artister och deras stora bidrag till musikvärlden.

The Birgit Nilsson Prize finns också på Facebook eller Birgit Nilsson 100.

PDF Download: Svenska


More news

Newsletter

For the latest on the Birgit Nilsson Prize, please sign up for our newsletter:

[gravityform id="1" name="Newsletter" title="false" description="false" ajax="true"] ×